Polonya vizesi ve oturum Kartı hizmetleri kapsamında profesyonel servislerimizden yararlanmak için bizimle iletişime geçmeniz yeterli olacaktır. Siz değerli takipçilerimize bu konu hakkında kısaca bilgiler vermekten memnuniyet duyarız.
Polonya’da Oturum İzni Hakkında
Polonya’ya gerçekleştireceğiniz seyahatleriniz 90 günü aşıyor ise Polonya cumhuriyeti oturum iznine başvuru yapmanız gerekmektedir. Polonya Konsolosluğuna yapılan başvurular büyük bir titizlikle incelenmektedir. Polonya’da bir oturum iznine sahip olmak ayrıca bir çalışma iznine sahip olunacağı anlamına gelmemektedir. Bunun için Polonya çalışma iznine ayrıca başvuru yapılmalıdır. Fakat öğrencilerin Polonya oturum iznine sahip olması durumunda yarı zamanlı çalışma izni öğrencilere sağlanmaktadır.
Polonya oturum izni kalıcı ve geçici olmak üzere iki şekilde olmak üzere 3 aydan 3 yıla kadar verilebilmektedir. Buna ek olarak Polonya kalıcı oturum izni de alabilirsiniz. Kalıcı oturum izinleri bir Polonya vatandaşı ile evli olan, insan ticareti mağduru olan, mülteci statüsünde olan, sığınma hakkı olan ve ikincil koruma statüsü bulunan kişilere verilebilmektedir. Geçici oturum izni ise ekonomik aktivite, iş, eğitim, stajyerlik, aile birleşimi, gönüllü faaliyetler gibi nedenlerden dolayı verilmektedir.
Not: Polonya oturum kartına sahip olmak için öncelikle Polonya oturum iznine sahip olmak gerekmektedir.
- Ekonomik Aktivite: Polonya’da bir işletme kuran ve buradaki işlerini görmek isteyen kişilerin alması gereken oturum izni türüdür.
- Öğrenci Oturum İzni: Polonya’da eğitim görmek isteyen kişiler
- Polonya öğrenci vizesi almalıdır. Bu izin Polonya’da çalışma hakkı vermektedir.
- Stajyer Oturuma İzni: Polonya’ya stajyer öğrenci ya da staj kapsamında çalışma amacı ile gitmek isteyen kişilere verilmektedir.
- Gönüllü İkamet İzni: Avrupa gönüllü hizmeti programı kapsamında Polonya’ya gidecek olanlara verilmektedir.
- Aile Birleşimi Oturma İzni: Polonya’da bulunan bir aile üyesi ile Polonya’da yaşamak isteyen kişilere verilmektedir.
- Çalışma Kapsamında Oturum İzni: Polonya’ya çalışma amacı ile gidecek olan kişilere verilmektedir.
- İnsan Ticareti Mağdurları: İnsan ticareti mağduru olan kişilere verilmektedir. Bunun için insan ticareti mağdurlarının Polonya’da bulunması gerekmektedir.
Oturum izin türleri 5 şekilde verilir:
- Öğrenim amacıyla
- Çalışma amacıyla
- Ticari faaliyet amacıyla
- Evlilik amacıyla
- Aile birleşimi amacıyla
Çalışma Amaçlı Polonya’da Oturum İzni
Yabancının Polonya’da sahip olduğu çalışma izniyle yapılan oturum izni (oturum kartı) başvurusudur. Resmi net gelirin, zorunlu giderleri karşılaması birinci koşuldur. Polonya Oturum İzni’nin süresi, sahip olunan çalışma izninin süresiyle aynı olmaktadır.
Ticari Faaliyete Bağlı Polonya’da Oturum İzni
Polonya’da bir firmaya sahip olmak ya da belirli bir hisseye sahip olup ve ayrıca bir görev, pozisyona bağlı olarak alınmış Polonya çalışma izni ile gerçekleştirilen Polonya oturum izni (oturum kartı) başvurusudur. Yabancının resmi net gelirinin, zorunlu giderleri karşılamasının yanısıra firmanın ekonomik durumu da önemli belirleyicilerdendir.
Evlilikten Amaçlı Polonya’da Oturum İzni
Yabancı’nın bir Polonya vatandaşı ile evlenmesi durumunda başvurulması gereken Polonya oturum izni (oturum kartı) başvurusudur. Evrakların eksiksiz olarak tamamlanmasının ardından yabancılar ofisi dairesinde eşler eş zamanlı çapraz mülakata girerek bu evliliğin gerçek bir evlilik olduğu kanaatine varılması alınacak oturum izninde önemli rol oynamaktadır.
Evlilikten sebebiyle verilen ilk oturum izninin süresi 12 aydır. Sonraki oturum izninde ise süre 24 ay olabilir. Evlilikten dolayı oturum iznine ve oturum kartına sahip olanlar, Polonya çalışma iznine gerek kalmaksızın herhangi bir işte çalışma hakkına sahiptirler. Evlilikten sonra 3 yılın doldurulması ve Polonya’da aralıksız en az 2 yıl oturum izniyle (oturum kartı) ikamet edilmesi üzerine, yabancı Polonya Daimi Yerleşim İzni’ne başvurmaya hak kazanmaktadır. Bu konuyu evlilikten dolayı daimi yerleşim kısmında detaylı olarak inceleyebilirsiniz.
Aile Birleşimi amaçlı Polonya’da Oturum İzni
Polonya’da D07 Çalışma vizesi veya bir oturum iznine sahip olan yabancıların, bakmakla sorumlu olduğu kişiler (eş, çocuk) için yapması gerektiği Polonya oturum izni (oturum kartı) başvurusudur. Çalışan yabancının resmi net gelirinin, ailenin zorunlu giderlerleri karşılaması en önemli şartlar arasındadır.
Eğitim Amaçlı Polonya’da Oturum İzni
Yüksek Öğrenim veya öğrenimin devamı, doktora eğitimi, öğrenci değişim programı (Erasmus) kapsamında yapılan Polonya Oturum İzni (Oturum Kartı) başvurusudur. Bu tür izinlerde, eğitim görülecek Öğrenim Kurumu’nadan, eğitim bedelinin ödendiğine dair belge, tüm kalış suresini kapsayan sağlık sigortası, yabancının kendi ülkesine dönüş bileti ücreti ve Polonya’ da kalacağı sürede geçimini sağlayacak mali kaynakların ispati önemli rol oynar.
Polonya Vizesi Hakkında
Polonya çalışma vizesi; Polonya’da yasal olarak uzun süreli çalışabilmek için, D tipi ulusal vize olan uzun süreli vize türüdür. D tipi ulusal vize türüyle, uzun süreli Polonya oturum izni alabilir ve uzun süreli çalışabilirsiniz. Sonrasında talep üzerine ailenizle yaşamak için aile birleşimi vizesine başvuru da bulunabilirsiniz.
Polonya vizesi, vize gerektiren ülke vatandaşlarının Polonya Cumhuriyeti vize sistemine uygun olarak turizm, ziyaret, eğitim ve araştırma gezileri için başvurmaları gereken bir vize türüdür.
Polonya’da Çalışma İzni
Gerekli koşullar sağlandıktan sonra, Polonya’da yasal olarak çalışabilmek için çalışma iznine başvurma prosedürüne uygun bir şekilde başvurunun yapılması gerekmektedir. Çalışma izni için başvuran kişinin özellikleri önemlidir ve Polonya Konsolosluğu tarafından “iş kolu, başvuru yapan kişinin vatandaşı olduğu ülke” gibi durumlar dahil olmak üzere birçok durum değerlendirilir. Olumsuz bir sonuça karşılaşmamak adına her konu eksiksiz olmalıdır.
Polonya Vize Randevusu
Vize başvuru süreci, İstanbul’daki Polonya Başkonsolosluğu’nda yapılmalıdır. Randevusuz başvuru yapamazsınız. Türkiye Cumhuriyeti vatandaşları Polonya Başkonsolosluğundan vize randevusu almak için http://www.ekonsulat.gov.pl adresini kullanabilirler.
Polonya Evlilik Vizesi
Polonya’da evlilik vizesi denilen bir vize kategorisi mevcut değildir. Ülkeye evlilik amacıyla giriş yapmak isteyen Türkiye Cumhuriyeti vatandaşları, seyahat amaçlarına uygun bir vize kategorisine başvuruda bulunmalıdır. Evlilik başvurusunda bulunurken doldurulması gereken noktalar, Polonya’da yaşama nedeni olarak evliliği belirtirseniz, uzun süre kalmanızın beklenmesidir. Pasaport başvurusu yaptığınızda Polonya’daki yasal olarak yaşamanıza imkan sağlayan bir damga basılacak ve oturma izniniz çıkana kadar damga ile yaşamaya devam edeceksiniz.
Polonya Erasmus Çalışma Vizesi
Polonya’ya Erasmus Programı ile gelen öğrencilerin, öğrenci belgeleriyle ülkeye giriş yapmasından dolayı yasal olarak çalışma izni bulunmamaktadır. Eğitiminin yanısıra çalışmak isteyen öğrenciler oturum başvurusu yapmalıdır, oturum kartı bulunan yabancı uyruklu vatandaşların süresi boyunca ülke sınırları içerisinde okuma, çalışma ve Polonya’da yaşama hakkı bulunmaktadır.
Polonya Öğrenci Vizesi
Polonya’ya öğrenci vizesine başvururken, öğrencilerin okudukları programın uzunluğuna bağlı olarak farklı vize türlerine başvurmaları gerekmektedir. Öğrenci vizesine başvurmak için gerekli belgeleri hazırlamanız ve kurumunuzdan aldığınız kabul mektubu ile size yakın Polonya konsolosluğu veya büyükelçiliğinde başvurunuzu yapmanız gerekmektedir. Öğrenci vizesi işlem süresi, başvuru tarihinden itibaren yoğunluğa ve bazı istinalara göre değişiklik göstermektedir ama genel itibari ile 5 ila 15 iş günüdür.
Polonya Vizesi ve Oturum Kartı Hizmetleri Hakkında Sıkça Sorulan Sorular
Polonya’da Çalışma Vizesi Kaç Günde Çıkar?
Polonya çalışma vizesi başvurusu için uygun olan başvurular ortalama 15 iş günü içerisinde tamamlanacaktır. Ancak, inceleme gerekiyorsa, son tarih 30 iş gününe kadar uzayabilmektedir. Çok nadiren, özel durumlarda ek evrak göndermeniz istenebilir ve bu da başvurunun sonuçlanmasının 60 iş gününe kadar uzamasına neden olabilir. Polonya çalışma vizesi için seyahat tarihinizden en az iki ay önce başvurulması öneririz.
Polonya’da Çalışma İzni
Polonya vatandaşı olmayan vatandaşlar, ülkede en az üç ay kalmalarına izin veren bir oturma iznine sahip olmaları durumunda kolayca çalışma izni alabilirler. Polonya çalışma izni başvuruları doğrudan ihracatçı tarafından yapılmalıdır. Aynı zamanda, başvuru sahibinin çocukları varsa, başvuru sırasında doğrudan ibraz edilmelidir. 18 yaşından küçükler için çalışma izni başvurusu velileri tarafından yapılmalıdır. Avrupa Parlamentosu veya Avrupa Birliği Konseyi’nin yabancılar yasasına göre, randevudan en az 15 gün önce Polonya çalışma izni başvurusu yapılmalıdır.
Polonya Erasmus Vizesi
Polonya Erasmus vizesi, 90 gün veya daha fazla kalacak olan ve planlanan seyahat tarihinden en az 3 ay önce başvurması gereken öğrenciler için D tipi ulusal vizedir.
Polonyada bir eğitim kurumundan veya staj durumunda bir firmadan alınmış kabul belgesi, öğrenci belgesi, 30.000 € teminatlı seyahat sağlık sigortası ve Erasmus programı çerçevesinde öğrenci olduğuna dair oluşturulmuş bir yazı, Erasmus vizesi için gerekli temel belgelerden biridir.
Polonya Aile Birleşim Vizesi İçin Gerekli Evraklar
Polonya aile birleşimi vize başvurusunda, pasaport, 4 adet biyometrik fotoğraf, uluslararası evlilik kayıt örneği, tam tekmil vukuatlı nüfus kayıt örneği, nüfus cüzdanı fotokopisi, başvuru sahibinin ikametgah belgesi ve Polonya’da yaşayan eşin kimliği, banka ekstreleri, sağlık sigortası, maaş beyanları, varsa önceki evliliklere ilişkin belgeler ve varsa çocuklara ilişkin belgeler gereken temel belgelerdendir.
Polonya Vize Ücreti
Polonya Cumhuriyeti Konsolosluğu tarafından belirlenen vize ücreti, başvurduğunuz vize türüne göre değişmektedir. 6 yaşından küçük çocuklar için Polonya vizesi ücretinden muaftır. Polonya Konsolosluğu standartlarına göre belirlenen vize ücretlerine konsolosluk ücretleri ve vize başvuru merkezi ücretlerini kapsamaktadır. Vize başvuruları konsoloslukta değil, başvuru ofisinde kabul edilmektedir.